2015. April 18.
 
 
Advertisement

Híresebb gombák

Ehető fajok
Mérgező fajok

Közösségi oldal


Felhívás

A weblapon a képek egy része a Wikimedia Commonsból származik. Célunk minél több fotóval illusztrálni a fákat (illetve gombákat), bemutatni azok terméseit, leveleit, törzsét. Ehhez kérjük a Ti segítségeteket is: küldjetek be saját fényképeket nekünk, hogy aztán azokkal színesítsük a leírásokat. E-mail címünk a kapcsolat menüpontnál elérhető.

Hirdetések.
Ízletes tőkegomba Nyomtatás E-mail

Jellemzés: Csoportos, kisebb termetű, lombos fák tönkjén, tövén növő gomba. A kalap, a lemezek és a tönk sárgásbarna, a tönkön kis gallér és alatta pikkelyek vannak.

Kalap: Félgömb alakúból lassan kiterülő, közepén nemritkán kis, lapos púppal. 2-5 cm nagy, de 10 cm-esre is megnőhet. Vékony húsú. Színe barna, sárgásbarna, középen többnyire élénkebb, és gyakran a szélén körbefutó sötétebb sáv látszik.

Lemezek: Halványbarnáról rozsdabarnára színeződnek. Spórapora rozsdabarna. A lemezekről bőven lehulló spórapor a talajt, a fatönköt rozsdabarnára festi. Spórái sárgák, tojásdadok.

Tönk: Karcsú, egyenletes, többnyire görbe, 5-12 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag. Gallérja barna, szakadozott, lelógó, végül elenyésző. A tönk a gallér felett világosabb, alatta sötétbarna, a tövén fekete. A gallér alatt sűrűn felálló vagy felkunkorodó, kicsi, barna pikkelyekkel fedett.

Hús: A kalapban puha, rugalmas, fehér, a tönkben merev, törékeny, aljában szívós, barnás, alul sötétbarna.

Termőhely és idő: Kora tavasztól késő őszig terem. Elhalt, de még el nem korhadt fatönkön, öreg fák tövében, mohás fatuskón, gyökereken, árnyékos, nyirkos erdőben, csoportokban található. Egy-egy csoportban néha 100-nál több kalap is előfordul. Fatuskókon termeszthető is.

Felhasználás: Jó szagú, igen jó ízű ehető gomba. Levesnek, salátának ajánlható.

Hasonló fajok: Más csoportos, fatönkön termő gombákhoz hasonló, de azoktól elég könnyen megkülönböztethető. A sárga kénvirággombától és a vöröses kénvirággombától megkülönbözteti, hogy azok lemezei zöldesek, tönkjük sárga, nem pikkelyes, és ízük keserű. A téli fülőke is hasonlít rá, de annak tönkje gallér nélküli és bársonyos, kalapja pedig ragadós és halszagú. A gyűrűs tuskógomba és a csupros tuskógomba nagyobb, és nem a tönkjük, hanem a kalap teteje pikkelyes, spóraporuk pedig fehér. A többi tőkegombától jól megkülönbözteti, hogy ennek nem a kalapja pikkelyes, hanem csak a tönkje. A nálunk ritka csoportos déli rétgomba kalapja ugyancsak sima, színe azonban a szélén fehéres. Tönkje szálkás-pikkelyes, felül fehéres, alul barnás. Ez a faj leginkább fűzfán és nyárfán csoportosan terem. Meleg hónapokban nálunk főleg csak az ország déli részén, a Duna és a Tisza mentén helyenként gyakori. Igen jó ehető gomba. Régebben egyes déli országokban termesztették is.

Latin név: Kuehneromyces mutabilis

 
© 2015 Fák honlapja: fafajok, növények, fák, gombák, képek és leírások
Források: Allen J. Coombes - Fák (Határozó Kézikönyvek), Fák - Kertben, parkban és a szabad természetben (Magyar Könyvklub)
A képek egy része a Wikimedia Commonsból származik.
Creative Commons License